een vertrapte grond een heidegrond een bezette stad

NRC Handelsblad
21 mei 2012

Volgspot Anke Brouwer
Tekst Florine van der Does
Foto Thomas Bokeloh

Ik maak wat ik zelf wil horen

Componist Anke Brouwer schreef het stuk een vertrapte grond een heide grond een bezette stad dat vrijdag tijdens De Vrijdag van Vredenburg in première ging.

"Ik componeer om te creëren, om iets te scheppen. Ik ben altijd op zoek naar die kick van het maken, het is een innerlijke drive. Ik kan me niet voorstellen dat er ooit een moment komt dat ik geen stukken meer zal schrijven. In eerste instantie denk ik alleen aan de muziek, pas tegen het einde van mijn compositie bedenk ik me hoe het over gaat komen in de zaal. Ik schrijf voor een anonieme luisteraar. Iedere luisteraar is weer anders, dus ik ga uit van wat ik zelf graag zou willen horen."

anke brouwer 1

,,De dag van de première heb ik voor mijn twee kinderen gezorgd, waardoor de spanning een beetje naar de achtergrond verdween. Natuurlijk was ik er wel mee bezig, maar dit keer was ik niet echt zenuwachtig. Ik had vertrouwen in het stuk en de fantastische bezetting die mijn compositie tot uitvoer bracht. Het bleek terecht: ik was na afloop zeer tevreden. "

,,Ik heb me laten inspireren door het gedicht Vers 6 uit de bundel De feesten van angst en pijn van Paul van Ostaijen. Zijn werk heeft mij persoonlijk geraakt en ik heb die emoties proberen te verklanken in mijn compositie. Het is een gevoelig en rauw gedicht, dus ik heb gekozen voor eenvoudige, veelal eenstemmige koorpartijen. Het emotioneel zwaarste punt ligt in de solo bariton."

,,Componeren draait om het overbrengen van emoties en dat lukt niet altijd even goed. Dat vind ik moeilijk, maar maakt ook dat je nooit stopt. Je wilt jezelf verbeteren, obstakels overwinnen en de luisteraar overtuigen."

 

Thea Derks over

"Brouwer is kampioen ruimte scheppen in muziek en ook nu weet zij de tekst van Paul van Ostaijen optimaal over het voetlicht te brengen. Spaarzaam geïnstrumenteerd ...

Lees meer recensies ...

NRC Handelsblad

"Ik componeer om te creëren, om iets te scheppen. Ik ben altijd op zoek naar die kick van het maken, het is een innerlijke drive. Ik kan me niet voorstellen dat er ooit ...

Lees meer recensies ...

Trouw

"Korte composities van vrienden en ex-leerlingen (van Louis Anderiessen, red.) vertoonden enerzijds een hoog schuifdeurgehalte, maar ook de wil ...

Lees meer recensies ...