Biografie

Anke Brouwer (Groningen, 1975) begon op 9-jarige leeftijd met blokfluitlessen bij Jankees Braaksma. Oude muziek en oude instrumenten hadden meteen haar belangstelling, evenals improviseren en componeren. Met Ensemble Middeleeuwen/Renaissance o.l.v Braaksma trad Anke veel op in oude Groninger kerken. Toen ze zeventien was, won ze een eerste prijs bij het Prinses Christina Concours en een Gouden Rat bij Kunstbende (samen met Lidewij Wachters, slagwerk).

Vervolgens studeerde Brouwer drie jaar blokfluit bij Paul Leenhouts aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Ze besloot zich volledig op compositie te richten en zette haar studie voort aan de faculteit Kunst, Media & Technologie van de HKU en studeerde daar af in de richting elektronische- en computercompositie bij Hans Timmermans. Naast deze opleiding volgde ze compositielessen bij Chiel Meijering. Vervolgens studeerde Anke compositie bij Martijn Padding, Louis Andriessen en Diderik Wagenaar aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar ze zowel een Bachelor als een Master diploma behaalde.

anke2

Sindsdien is Brouwer werkzaam als componist van hedendaagse muziek. Onder andere in opdracht van Amsterdam Loeki Stardust Quartet, David Kweksilber Bigband, Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Micha Hamel, Asko Ensemble o.l.v. Etienne Siebens en Radio Kamer Filharmonie o.l.v. James McMillan. Op het gebied van opera- en muziektheaterproducties waren ZT Hollandia (Sentimenti, 2003), De Veenfabriek, het Concertgebouw (kinderopera Ten Oosten van de Zon, ten Westen van de Maan) en het Holland Festival (elektronische composities voor opera La Commedia van Louis Andriessen) opdrachtgevers.

Brouwer schrijft graag voor stem. De laatste jaren werkte ze samen met solisten als Keren Motseri, Fanny Alofs, Claron McFadden, Marcel Beekman, Martijn Cornet en met Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss.

Een ander interessegebied is muziektheater. Gedurende 2010 en 2011 was Brouwer als 'composer in residence' verbonden aan muziektheatergezelschap De Veenfabriek (in opdracht van het Fonds voor de Podiumkunsten). Daar werkte ze onder andere mee aan de voorstellingen Candide en Drei Schwester (Schauspielhaus Bochum, Duitsland)

In opdracht van Utopisch Nest (samenwerkingsverband tussen De Veenfabriek en museum De Lakenhal) heeft Anke in het voorjaar 2012 de muziekfilm De Toverlantaarn geregisseerd; hiervoor werkte ze samen met filmer Michiel Keller, accordeoniste Marieke Grotenhuis en neuropsycholoog Wiebo Brouwer (om meer inzicht te krijgen in de emotionele werking van muziek).

Sinds 2013 besteedt Brouwer één dag per week aan het helpen van ouderen met een psychiatrische achtergrond of dementie met het maken van een levenslied. Voor haar muziekproject bij De Nieuwe Club (een samenwerking tussen GGZinGeest en Combiwel) heeft ze subsidies ontvangen van Fonds Sluyterman van Loo en NutsOhra.

Samen met Marieke Grotenhuis werkt Anke momenteel aan een cd met daarop al haar werk voor accordeon. Haar meest recente compositie voor deze cd “Mui” voor accordeon en viool ging afgelopen november in premiere (geschreven voor het duo Huijnen & Grotenhuis in opdracht van Fonds voor de Podiumkunsten).

Daarnaast werkt Anke samen met beeldend kunstenaar Michiel Schierbeek (sculptuur/fotografie) aan een muziekfilm over de kust van Normandie en met Carel Kuitenbrouwer (graficus) en Nick Slot (theatermaker) aan een multimediale participatieprocessie voor de kunstroute in Diepenheim (Overijssel) 2017.

Thea Derks over

"Brouwer is kampioen ruimte scheppen in muziek en ook nu weet zij de tekst van Paul van Ostaijen optimaal over het voetlicht te brengen. Spaarzaam geïnstrumenteerd ...

Lees meer recensies ...

NRC Handelsblad

"Ik componeer om te creëren, om iets te scheppen. Ik ben altijd op zoek naar die kick van het maken, het is een innerlijke drive. Ik kan me niet voorstellen dat er ooit ...

Lees meer recensies ...

Trouw

"Korte composities van vrienden en ex-leerlingen (van Louis Anderiessen, red.) vertoonden enerzijds een hoog schuifdeurgehalte, maar ook de wil ...

Lees meer recensies ...